Türkiye Firma Rehberi : Sektörel Dizin | Giriş Yapın veya kayıt olun firmanızı ekleyin...


FERFORJE VE DEKORASYON SANATI
Dekorasyon, güzel bir çevre yaratma arzusunu karşılamaya çalışan bir sanat dalı. Amatör ya da profesyonel olarak dekorasyonla uğraşanlar, İnsanın yaşayacağı her yeri güzelleştirmeye çalışıyor. Bu sayımızda, dekore edilecek yerleri için el yapımı, doğal ve estetik ürünler arayanlar için, 600 ü aşan sayıda ferforje (demirin döverek şekil verilmiş hali) mobilya kolleksiyonunu gerçekleştiren BDG ferforjeyi konuk ettik ve firma genel müdürü Nejat Galiba ile konuştuk.
Firmanızı bize anlatırmısınız?
BDG FERFORJE 1995 sonlarında kuruldu.Önceleri dış dekorasyonda kullanılan ferforje dekoratif garaj kapıları, pencere cumbaları, balkon ve merdiven korkulukları üretmekle işe başladık.1997 yılında İngiltereden, ferforje masa, sandalye, ayna çerçevesi tasarımları ile gelen bir müşterimizin talebini karşılamaya çalışırken iç dekorasyon ürünleri ilgi alanımıza girdi. Kendi tasarımlarımızı olgunlaştırabilmek için çeşitli incelemeler ve örnekler gerçekleştirirken, İngiltere, Fransa ve ABD ye küçük ölçeklide olsa ihracat yaparak sektördeki deneyimlerimizi arttırmaya çalıştık.Yaptığımız bu çalışmalarla ekonomik bedeller öderken, karşılığında, yurt içi ve dışı müşterilerimizin özel tasarımları dahil birçok ferforje dekorasyon ürününü gerçekleştirebilecek deneyimleri kazandık.
Müşterileriniz iç ve dış dekorasyonda ferforje ürünleri niçin seçiyorlar?
Daha güzel ortamda yaşamak yada konuklarını daha güzel yerlerde ağırlamak için. Güzellik nadiren elde edilebilen çok yüksek kaliteli bir şey olarak tanımlanır. Yaşadığımız çevrenin kendisi fizikseldir ama kişi üzerinde ruhsal bir etki bırakır. Örneğin ferforje bir ayna çerçevesindeki kıvrımlar, o aynaya bakarken sizi alıp uzaklara götürüyorsa, yada ferforje bir masa, sizi kendisine baktırıyor ve siz orada bulunmaktan huzur duyuyorsanız ferforje görevini yapmıştır. Sanatçının tasarımı, ve ustasının elleri ile şekillenen ve sizden sonraki nesillere antika olarak kalacak olan ferforje, bazen önünde fotoğraf çektirdiğiniz muhteşem bir bahçe kapısıdır, bazen hayallerinizi, içindeki mumla aydınlatan bir şamdan. Ferforjeyi öğrenince çevrenizde daha çok farkedersiniz. Çiçeklik, şaraplık, cam yada ahşabın altında masa, tavandaki avize, mermerle bütünleşen konsol, duvardaki raf, vitrindeki stand, lüks bir lokantada oturduğunuz koltuk olarak ferforje hem kullanılır hemde bulunduğu yeri güzelleştirebilir.
Siz böyle söyleyince bütün ferforjeler güzeldir gibi bir sonuç çıkıyor?
Güzelliğin felsefesi estetik olarak bilinir.Estetik güzellik ise kişiden kişiye değişir. Sanatta farklı akımların doğması ve sürekli tartışılması, insanların birçok nedenle bunlardan birini diğerine göre daha güzel bulması, ferforje içinde geçerlidir. Bizim müşterilerimizde, firmamızın ürünlerini incelerken bir ürünümüzü diğerine göre daha çok beğenebiliyor yada bizim tasarımlarımızda değişiklikler yaparak kendi hayallerini gerçeğe dönüştürebiliyorlar. Ancak, İstenen güzelliğe ulaşmak için tasarımın yanı sıra malzemeyi seçen, ona şekil veren ellerinde ehil olması gerekiyor. Yani, ferforjeyle çok ilgisi olmayan ama sanatsal bakışı ve dekorasyona ilgisi olan müşterilerimizin öneri ve görüşleri hatta tasarımları karşılıklı paylaşıldığında çok güzel bir ürüne dönüşebiliyor.
Yani siz müşterilerinizle birlikte Tasarım yapabiliyorsunuz?.
Elbette, Biz ürünü teslim ettikten sonra onlar kullanacaklar. Müşterimiz ürünü koyacağı yeri, yanındaki diğer ürünleri, orada yaşayacak olanları tanıyor. Kendi kolleksiyonumuzdaki bir ürünü seçerken, yada bir ürünümüzün tasarımında değişiklik isterken gerekçeleri var. Biz ise bunları bilmiyoruz. Örneğin, bizim kendi tasarımımız olan bir ferforje konsolumuzu, yerden kazanmak, çok amaçlı kullanabilmek ve diğer ürünleri ile uyumlu olabilmesi için, Divan Otelinin bir yöneticisi ölçüleri de vererek iç içe geçen üçlü bir takım haline getirtti.Biz hiç düşünmemiştik. Ama atelyemizde üretim gerçekleşip, karşımıza gelince bizde sevdik. Geçenlerde Swiss otel için üç adet tabağı, masa üstünde daha küçük bir alanda taşıyacak kademeli standlar istendi. Tabii bunlar ayrıca, ergonomik olacak, güzel olacak koşulu ile. Önce müşterimiz birkaç eskiz çizdi, istediklerini anlattı, biz onu değerlendirerek üç gün yeniden çizdik, yaptık, bozduk yine yaptık ve numuneleri gerçekten beğenerek gönderdik.Müşterimizin çok güzel olmuş diye verdiği cevabı aldığımızda firmamızda patronun da kullanıcı ve müşteri olduğunu bir kez daha öğrendim.
İhracat çalışmalarında farklı beğeniler yada özel istekler sizin için sorun yaratmıyor mu?
Müşterimiz bizim çözüm ortağımız, dolayısı ile bize ne kadar yakın olursa birbirimizi daha kolay anlayabiliyoruz.Ancak gelişen iletişim teknolojisi, bizden binlerce kilometre uzaklıkta olan müşterilerimizle ilişkilerimizde bize oldukça yardımcı oluyor.Kendimizi anlatabildiğimiz www.ferforje.com ve www.wroughtironmirrors.com adlı iki web sitemiz var.Bu sitelerimizdeki ürünlerimizden birini tercih edenlerle işimiz daha kolay.Ama farklı tasarım istendiğinde onlar bize eskiz yada gerçek çizimler gönderiyorlar, biz de bir örnek yaparak detaylı bir şekilde fotoğraflayıp kendilerini bilgilendirebiliyoruz.. Bu şekilde Yunanistanda hiç yüzyüze gelmediğimiz bir müşterimizin evinin balkon ve pencere cumbalarını yaptık, ABD deki bir müşterimizin kendi tasarımı olan üç farklı şamdandan üreterek gönderdik sonuçları merakla beklerken aldığımız övünç dolu sözler bizi mutlu etti. Burada yaşadığımız tek sorun, bir tek ürün için bize ulaşan yurt dışından müşterilerimize hizmet verememek.Bunun içinde yurtdışında farklı ülkelerde bayilik görüşmelerimiz sürüyor.
İşinizi keyifle anlatıyorsunuz. Zevk alıyorsunuz herhalde bu işi yapmaktan?
Elbette severek yaptığım bir iş. Ben yıllarca Endüstri Mühendisliği alanında öğretim görevlisi olarak çalıştım.Yıllar sonra öğrencilerimle karşılaştığımda derslerde konuştuklarımızı nasıl yaşama geçirdiklerini anlattıklarında en önemli sevincim, her öğretmen gibi öğrencilerim kanalıyla hizmetimin devam ediyor olmasıydı. Şimdide biliyorum ki yaptığımız birçok ferforje ürün bizden çok yaşayacak. Hiç görmediğimiz yerlerde, tanımadığımız birilerince kullanılacak, incelenecek, onlara mutluluk verebilecek ve her geçen yıl bakıldıkça daha da değerli olacak. Bu duygu bizi işimize karşı daha sorumlu yaparken, estetik, sanat, güzellik gibi kavramlarla birlikte yaşamak bizim işimizi zevkle yapmamıza neden oluyor.
Böyle keyifli bir işin mutlaka sorunlarıda vardır. Bize birazda onlardan söz edebilirmisiniz.
Kendi sektörümüzün yanı sıra sanatla ve özellikle el sanatları ile uğraşan ve katma değer üreten tüm sektörlerle aynı sorunları yaşadığımızı düşünüyorum ve gelecekten endişe ediyorum. Bu endişem Türkiyede sanatla ilgili eğitim alan tüm gençler içinde geçerli. Örneğin Heykeltraşlık eğitimi almış bir gencin bilgisine ve emeğine kim müşteri olacak? Yeni bir mimarın hayalgücünü ve tasarımlarını gerçekleştirme isteğini kim besleyecek? Ekonomik gücü yeterli olan müşterilerimiz bile bazen bir ferforje sehpanın fiyatını, kilosu kaça diye sorabiliyor. Web sitemizdeki bir balkon panelinin fiyatını, o siteye girerek görebilecek yeterlilikteki biri metresi kaça? Diye öğrenmeye çalışabiliyor. Bu sorulara istenen yanıtı verebilmek için; kayıtsız firmalarda, sigortasız, mesai saati belirsiz, çok düşük ücretle çalışan, hiçbir güvencesi olmayan ve meslekten bihaber kişilerin yapacağı ürünlerle cevap vermek mümkün. Bu durum, birçok el sanatında olduğu gibi zaten çok küçük firmalarla ve büyük zorluklarla ayakta kalmaya çalışan bu sektörüde geriye götürmekte. Bu sektörde ayakta kalmanın ne kadar güç olduğunu yaşayarak biliyoruz. Meslek liselerinden, sanat ağırlıklı öğretim yapan üniversitelerden mezun olanlar için bir istihdam alanı olabilecek sektörümüz yaşadığı zorluklar nedeniyle, hiçbir katkı, bilgi ve istihdam sağlayamadan diğer birçok el sanatı gibi kurumsallaşamadan kaybolabilir. Çinden ithal edilen genelde kalitesiz ama ucuz ürünlerle hem yurt içinde hemde yurt dışında rekabet edebilmek zor.Bunun için çözüm olarak, sektördeki firmalar bir birlerinin güçlü yanlarını taklit etmek yerine birleştirebilirler.Bunun için zaman zaman görüşmeler yapıyoruz. Özellikle yurt dışı açılımlarında ortak bir sinerji, istihdam ve yeni ihracat olanakları yaratabiliriz Güçlü hale gelebilirsek Meslek liselerinde ferforjenin sanat ve tasarım yönü dikkate alınarak yeni bölümlerin açılmasına öncü olabiliriz..Üniversitelerin ilgili bölümleri ile iletişimler sağlayarak, onlar bizim deneyimlerimizden, bizlerde onların bilgilerinden yararlanabiliriz. Öğrencilerine ferforje tasarım çalışmaları ve yarışmaları yaptırabilirler. Bu konularda yakın tarihimizde ve günümüzde yapılan çalışmaları tez konuları olarak araştırabilir.Kültür bakanlığı sektörün ayakta kalması için önlemler geliştirebilir.Bunları sadece ferforje için değil tüm el sanatları için söylüyorum. Çocukluğumda her yerde gördüğümüz faytonların, günümüzde sadece bir tek üreteni olduğunu gördüğüm için tüm el sanatlarındaki bilgi birikimi benim için daha da kıymetli. Eğer yeterli önlemleri alırda bu çalışmaları ayakta tutabilirsek önümüzdeki yıllarda birgün, sanata ve sanatkara değer verebilecek bir düzeye geldiğimizde istediğimiz ürünü antikacıdan değil üreteninden alabiliriz
Son olarak eklemek İstedikleriniz varmı?
Öncelikle sektörümüze yer ayırdığınız için teşekkür ederim.Güzelliğin, bir mekanın tasarım ve dekorasyonunda sadece amaç olmadığını, orada kısa yada uzun süre yaşayacak olanların kişiliğinde de huzur, mutluluk, keyif almak, özenmek gibi olumlu sonuçlara yol açtığını düşünüyorum. Bu nedenlede sanatın tüm alanlarında yaptıkları tasarımlar ve ürünlerle içimizdeki güzelliği besleyenlere teşekkür ediyorum.
0 212 6721594