Türkiye Firma Rehberi : Sektörel Dizin | Giriş Yapın veya kayıt olun firmanızı ekleyin...


1926 yılında İzmir in Tarihi Kızlarağası Hanı nda Dedemiz olan büyük usta merhum Adem TARTAN tarafından TARTAN isminin temelleri atılmıştır. - 1926 ve 1967 yılları arasında Cumhuriyetle birlikte gerçeklesen büyük yatırım hamleleri ile kurulmuş yurt genelindeki kamu ve özel kuruluşların hemen hemen hepsinde A. T. markalı araç kantarları kullanılmış ve böylelikle ekonomiye büyük ölçüde katkı sağlanmıştır.
- 1934 yılında soyadı kanununda yapılan değişiklikle Murat olan soyadımız dedemizin çok sevdiği işiyle bağdaştırılmış ve TARTAN olarak değiştirmiştir.
Böylece dünyada Tartı işi ile uğraşıp soyadıyla yaptığı iş aynı olan ilk ve tek soyad TARTAN olarak ailemize geçmiştir. Bu isimden ve büyük usta dedemiz Adem TARTAN dan çok büyük gurur duymaktayız. Saygıyla anıyoruz.
- 1960 yılında ilk kez T. I. R. için 12m ve 13m ebatlı kantarlar yapılmaya başlanmıştır.
Dedemiz baskül yapımını Fransa da Vagon Fabrikası tesislerinde öğrenmiş ve Cumhuriyetin kuruluşu ile Türkiye gelerek tartı işinde ilkleri gerçekleştirmeye başlamıştır.
Bugün Türkiye de Tartı işi yapan birçok kişi veya kuruluşun bir çoğunun ustası ve öğrenim yeri değerli insan büyük usta Adem Tartan dır. .
Dedemiz ilk önce 100 kg ve daha sonra 500 kg kapasiteli yer basküllerini daha sonra 2. 85 m x 5m veya 7 m boylarında 10 ila 30 ton arası kalaslı tip Baskülleri seri olarak imal etmeye başlamıştır. Bu tip üzeri kalasla kaplı A. T. markalı kantarlar günümüzde halen çalıştırılmaya devam etmektedir.
- Bu hal ADEM TARTAN ın eserlerinin ne kadar hassas ve ne kadar sağlam olarak imal edildiğinin göstergesidir.
- 1969 yılına kadar mekanik tip bu tür kantarların imalatına devam edilmiştir.
- 1970 yılına gelindiğinde ise yine Türkiye nin ilk Otomatik ağırlık ve tarih basan ve küpeli sistemden bilyalarla çalışan 16 m ve 18 m ebatlı çift kefeli kantarlar ile özellikle Etibank, TCDD gibi kamu kuruluşları için 120 ton kapasiteli Vagon basküllerin imalatlarına seri olarak geçilmiştir.
- 1974 yılı, 26 Ağustos gününde Türkiye de ilk olarak elektronik baskül Gaziemir fabrikamızda imal edilmiş ve İzmir enternasyonel fuarında sergilenmiştir. Standımızı ziyaret edenler yüzlerce metre kuyruklar oluşturunca Türkiye nin önde gelen gazetelerine bu girişimimiz mazhar olmuştur. Günümüz Türkiye sinde elektronik kantarlar kullanılmasında o günlerin büyük katkıları vardır. Ancak; o yıllarda elektronik baskül imal etmek ve satmak mer i mevzuat yönüyle yasak olduğundan seri üretime geçilememiştir.
- 1978 yılına gelindiğinde ise Hollanda da bulunan MOLEN Tartı firması ile yaptığımız işbirliği sonucu Molen Load Cell lerle TPO Kırıkkale tesislerine 7 adet, T. I. R. çekerli ilk Compact tip Elektronik fiş basan Türkiye nin ilk ELEKTRONİK BASKÜLÜ tarafımızca kurulmuş ve bu kantarlar dönemin Ticaret Bakanlığı nca damgalanmıştır.
Böylece ilk elektronik kantar kurulmuş, damgalama işlemleri mevzuat değişikliği ise katkılarımızla gerçekleştirilmiş ülkemizde elektronik kantar devrinin başlamasının önü o tarihte açılmıştır. Türkiye de ilk mekanik kantarları ürettgimiz gibi elektronik kantarı da kuran TARTAN firması olduğuna dair kayıtlar ilgili devlet arşivlerinde bulunmaktadır.
- 1993 yılına gelindiğinde ise Türkiye de kullanılmakta olan ve onlarca yıl önce kurulmuş binlerce mekanik TARTAN markalı mekanik kantarların platformları oldukça sağlam olduğundan kurulu yerlerinde tam ya da yarım elektroniğe çevrilerek ekonomiye yeniden kazandırılmışlardır. Mekanik kantarlarımıza uygulanan bu tadilat işlemlerine müşteri taleplerine bağlı olarak günümüzde de halen devam edilmektedir. Binlerce Tartan marka kantar da diğer sektör firmaları tarafından platformları değişmeksizin başka markalarla elektroniğe çevrilmiştir.
- 1998 yılında günümüzde damga ve kalibrasyon ayarları sırasında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından mutlak aranan M1 sınıfı etalonlar o dönemde mecbur olmadığı halde tarafımızdan büyük fedakarlıklarla satın alınmış ve yine Türkiye de ilk olarak 20 ton M1 Sınıfı etalonlar ile KRİSTAL YAĞ Fabrikası ile İzmir TUBORG Malt Bira Fabrikası na kurulan kantarlarımız TSE İzmir Bölge Müdürlüğü görevlileri nezdinde İzmir Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından damgalanmıştır. Etalonlarla Damga işlemleri ise bazı nedenlerden dolayı ancak 2000 yılına gelindiğinde mecbur kılınmıştır. Tartan ise bu esnada Tüm kantarlarını M1 sınıfı yeterli miktardaki etalonlarla damgalattırmıştır.
TARTAN GRUPLARINA ait bu güne kadar üretilen Mekanik ve Elektronik kantarın toplam adeti 10. 000 i bulmaktadır. (79 yılın emeği)
- 1998 yılı 26 Ağustos günü TÜRKİYE DE İLK KEZ TSEN 45501 Standardı Belgesi ni aranan tüm kriterleri sağlayarak alan firma TARTAN firması olmuştur.
( M1 sınıfı etalonlarla kalibrasyon deneyleri yapılmış ve deney kantarında Akredite edilmiş Kurumlarca onaylı C3 Sınıfında, OIML R60 Test Sertifikali load cell ler kullanılmıştır. )
EN 45501 Standardı bir Avrupa Standardı olup, Bu standard ülkemizde ancak 2000 yılı Nisan ayında mecburi Standard olarak yürürlüğe girmiştir.
Böylece ülkemizde Tartım sonuçlarından doğan mağduriyetlere büyük ölçüde son verilmiş ve TARTAN firmasının öncülüğü ile 1998 yılında başlatılan bu uygulamalar Sanayi ve Ticaret Bakanlığı nın 2000 yılında yürürlüğe koyduğu A2235 Sayılı Genelgesi ile ülke genelinde uygulanmaya başlanmıştır.
- 1999 yılına gelindiğinde ise Türkiye de ilk olarak CE işaretli, 90/384 EEC direktifinde, Akredite edilmiş kurumlarca onaylanmış indikatörler kullanılarak seri imalatlarımıza başlanmıştır.
Bu konuda da Türkiye de ilk olmanın gururunu yaşamaktayız.
- Bu tür önceden gerçeklestirdiğimiz uygulamalarımızla TARTAN marka ürünleri kullanan müşterilerimizin ülkemizdeki mevzuatların değişmesi sonucuna bağlı olarak kullandıkları basküller üzerinde değişiklik yapmaları ortadan kalkmaktadır.

Adresimiz : 129/2 Sk. No: 1/13 4. San. Sit. Bornova-İZMİR