Türkiye Firma Rehberi : Sektörel Dizin | Giriş Yapın veya kayıt olun firmanızı ekleyin...


KÖPEK EĞİTİMİ
EĞİTİM : Köpek eğitimi temelinde, sahibi ve içinde bulunduğu toplum ile sosyal iletişimi içerir. Kesinlikle unutulmamalıdır ki onlardaki psikoloji biz insanlara göre daha oturmuş şekildedir, onlar bizi anlamaktadırlar, yeter ki biz onları anlamaya çalışalım… Köpeğinizin eğitim ve davranış problemleri ile ilgili olarak detaylı bilgi Köpeğim ve problemleri bölümünde ayrıntılı olarak bulabilirsiniz…
TUVALET EĞİTİMİ : Yavru Köpek sahiplerinin abartısız % 95 inin karşılaştığı bir problem olmasından dolayı tuvalet eğitimi biraz daha geniş geçelim. . .
Ailenize katılan yavru köpeğin genelde 7-8 haftalık olması, temel alışkanlıklarını edinmesi için ideal bir dönemdir. Yeter ki siz öğretmeye kararlı olun, tuvalet eğitiminde göz ardı edilmemesi gereken konu yavru köpeğin sinirsel ve fiziki yapılanmasını tamamlayamamış olmasıdır. Köpeğiniz için evde tuvalet yeri tahsis ederken, kendi ihtiyaçlarımız doğrultusunda değil, köpeğinizin ihtiyaçları ön planda tutulmalıdır. Yavru Köpekler yemekten sonra, uykudan sonra, oyundan sonra tuvalet ihtiyacı hissederler. Bu da şunu göstermektedir ki köpeğimiz için evimizde uygun istirahat yeri belirlerken ilk dönemler için tuvalet ihtiyacınıda rahatlıkla karşılayacağı bölge, istirahat yerine yakın olmalıdır. Buradaki hedefimiz sinirsel yapılanması tamamlanmamış yavrunun uykudan uyanır uyanmaz tuvalet ihtiyacını karşılayabilmesi için hazırlanacak yerin kendine en yakın bölge olmalıdır. İlerleyen haftalar da bu bölge kendi isteklerimiz ve evimizin kullanım koşullarına göre uygun bir bölgeye kademeli olarak taşınabilir. Köpeğimizin tuvaletini yapmasını istediğimiz zemin, gazete, toprak olabilir. Özellikle gazete ile yapılan eğitimde, aynı bölgeye yakın ev içerisinde başka gazete yere bırakılmamalıdır. Köpeğin tuvaletini yaptığı gazetenin yenilenmesi durumunda en üstte bulunan (kirli) gazete sayfası (büyük pisliğini yapmış ise ikinci sayfa) aynı yerde durmak şartı ile altındaki sayfalar değiştirilmelidir. Böylece köpek hem görsel olarak, hem de koku (olfaktorik) yöntemiyle hedefini rahatlıkla bulacaktır. Yanlış yere tuvaletini yapan tekrar o bölgeye pisliğini yapmaması için bölgenin sirkeli su ile temizlenmesi gerekir. Amonyak içeren temizlik maddeleri kesinlikle kullanılmamalıdır. Köpeğin yanlış yere tuvaletini yapmasında kesinlikle sert ceza uygulanmamalıdır. Yavru köpek bu verilen cezanın çişini yapmakta olduğu bölge ile değil, çişini yapmakta olduğu için cezalandırıldığını düşünecek Bundan sonra tuvalet ihtiyacı geldiğinde, sahibini kızdırmamak için ya sizlerden gizli olarak yada sizin göremeyeceğiniz bir bölgeye tuvaletini yapacaktır. Tuvalet eğitiminde ev içinde önemli problemlerden bir tanesi de, eşlerin çalışıyor olmasıdır. Bu duırumda köpeğinizin eğitim süresi 1-2 aya kadar malesef uzayabilmektedir. Hiç bir zaman unutmayalım ki o bir bebek. O kesinlikle sizi üzmek istemiyor, şartlar O nun bu dönemde, bu şekilde davranmasını gerektiyor. Her zaman O na karşı hoş görülü olalım. Göreceksiniz ki sinirsel ve fiziki yapılanmasını tamamlamaya başladığında O sizi daha iyi anlayacak ve sizde O nun daha iyi anladığını göreceksiniz. . . Eğitim esnasında karşılaşacağımız problemler karşısında kesinlikle sabırlı davranarak, çare buluculuk yeteneğimizi devreye sokmalıyız. Burada şu konuyu önemle belirtmek istiyorum ki; duymak farklı bir olay, Dinlemek daha farklı bir olaydır, bu konuyu Köpeğim ve Problemleri bölümünde örnekleri ile açıklıyacağım. Bu eğitimde yegane başarısızlık köpek sahibinindir.
İTAAT EĞİTİMLERİ :
TEMEL İTAAT : Köpek ile sahibinin birbirlerini anlamalarını ve belli bir mantık çerçevesinde köpeğin tasmalı olarak itaat etmesini sağlayan eğitim düzeyine temel itaat eğitimi ismi verilir. Bu eğitim sonun da köpek tasmalı olarak otur, yat, kalk, yürü, topuk, bekle, dur, sürün, öl, aferin ve hayır komutlarını sesli ve işaretli olarak, sahibinden gelecek komutlara göre yerine getirmesini öğrenir. Hepimizin köpekleri bu komutları bir şekilde uygulamaktadırlar, Ama buradaki hedef, köpeğin komutları tekrarlatmadan düzenli ve seri bir şekilde yerine getirmesidir. Eğitim süresi köpeğin ırk, karakter ve yaş özelliğine göre 20 ila 25 gün arasındadır.
İLERİ İTAAT : Şekil olarak Temel itaat eğitimindeki komutlar ile aynıdır. Bu eğitimin farkı, köpek ile sahibi arasında her hangi bir tasma, flexi gibi köpeğin bağlı olduğu bir cisim bulunmamasıdır. Tasmasız eğitim olarak ta adlandırılan bu eğitim sisteminin hedefi, köpek uzak mesafelerden komuta edilebilmesini ve tasmasız olarak sahibi yanında rahatlıkla kontrollü bir şekilde hareket etmesini sağlamaktır. Eğitim süresi, köpeğin ırk, karakter ve yaş özelliğinin yanında sahibinin de karakter özelliğine 20 ila 30 gün arasındadır.
ÖNEMLİ : Özellikle ileri itaat eğitiminde köpek sahibinin, karakteri (ör. : panikatak) eğitimde uygulanacak ödül programlarından, eğitim süresine kadar birçok faktör üzerinde etki yapar. Bu nedenle köpek alırken, kendi karakterimizi ve sosyal yaşantımızı göz önünde bulundurmalıyız. Konu ile ilgili detaylı bilgi hangi ırkı almalıyım bölümünde bulabilirsiniz…
İHTİSAS EĞİTİMLERİ :
İhtisas eğitimlerinin temelinde kesinlikle sağlam temeller üzerine oluşturulmuş bir itaat eğitimi olmalıdır. Köpek; hafif görev eğitimine (Alan Koruma) veya ağır görev eğitimine (Narkotik, Arama kurtarma, Kör eğt. Vs…) tabii tutulmadan önce, mutlaka ki belli testlere tabii tutulmalıdır. birçok köpek sahibi ihtisas eğitimi ile ilgili ön görüşmede, (köpek her hangi bir teste tabii tutulmadan önce…) köpeğinin ısrarla eğitim süresini ve bu eğitimin sonunda eğitim derecesini öğrenmek isterler. Genellikle şu örneği kendilerine veririm… Anne ve babası fakülte eğitimi almış, ilköğretimde okuyan bir çocuğun, fakülte dönemine geldiğinde hangi fakülteyi kazanabileceğini ve fakültedeki başarı derecesinin ne şekilde olacağını ve bu fakülteyi kaç yıl içerisinde bitirebileceğini söylemek kesinlikle afaki olur ve yanıltır. …
ALAN KORUMA EĞİTİMİ : Köpeğin bulunduğu bölgeyi yabancılara karşı kontrollü bir şekilde korumasını sağlayan eğitim sistemidir.
BODYGUARD EĞİTİMİ : Köpeğin sahibini yakın koruma eğitimidir. Eğitimin isminden de anlaşılacağı gibi köpek sahibinin yakın koruma görevlisidir. Bu eğitime sahibinin talebi üzerine yours ve silah eğitimi de dahil edilebilir. Alan Koruma ve Bodyguard eğitimleri için fazlaca detaya girmek istemiyorum, Toplumumuzda köpek kültürü henüz olgunlaşma aşamasında olmasından dolayı, bu tür eğitimler yanlış ve farklı yorumlanabilmektedir. Örnek : 1. Gayri meşru iş ile uğraşan bir köpek sahibi köpeğinin polis ve asker üniformalarına karşı 1. derece saldırı eğitimi alması talebinde bulunmuştur. 2. Aile çay bahçesi işleten işletme sahibi, çay bahçesinin giriş kapısı yanında devamlı olarak bağlı bulunan köpeğinin Alan Koruma eğitimi almasını istemiştir.
Adresimiz : Kuruçay mah çakırlar